Hogyan biztosítsuk egy offline hálózat vírusvédelmét G DATA Antivirus segítségével?

Néhány esetben a vállalat belső hálózatának számítógépei biztonsági okokból egyáltalán nem csatlakozhatnak az internetre. A naprakész vírusvédelmet viszont ebben az esetben is szükséges folyamatosan biztosítani.

A G DATA termékek esetében a folyamat két lépcsőre osztható:

1. A termék aktiválása
2. A vírusszignatúrák folyamatos frissítése

Kiegészítő információ: az alábbi lépésekre csak akkor van szükség, ha az alap antivírus védelmi funkción túli funkciókat (például tűzfal) kívánnak használni. A vírusvédelmi alapfunkció használatához a licenc online aktiválására nincs szükség. A vírusvédelmi klienseket sem az online, sem az offline szerveren ne telepítse addig, amíg nem konfigurálta teljesen a rendszert.

A termék teljes körű aktiválása

Mivel a G DATA vírusvédelmet nem lehet aktiválni olyan számítógépen, amely nem kapcsolódik az internethez (és így nem éri el a G DATA frissítőszerverét), ezért a licencet egy online eléréssel rendelkező számítógépen lehet aktiválni. Ezután a teljes adatbázist át kell másolni az offline szerverre. A művelet során mind a licencadatok, mind pedig a beállítások átmásolásra kerülnek.

  1. Telepítse a G DATA Management Szervert (és csak azt) az online számítógépre, majd a start menüben található Internet Update alkalmazás segítségével aktiválja a licencet.
  2. Töltse le a programfrissítéseket és a szignatúrák frissítéseit. Amennyiben szükség van erre, indítsa újra a számítógépet.
  3. Még mindig az online gépen használja a C:\Program Files (x86)\G Data\G DATA AntiVirus ManagementServer mappában található Gdata.Business.Server.Config.exe (korábbi verziók esetén Gdmmsconfig.exe) alkalmazást ahhoz, hogy az SQL adatbázist egy .bak fájlba archiválja.
  4. Győződjön meg arról, hogy ugyanaz a tartományi rendszergazda, amelyiknek a nevében telepítette az online gépre a G DATA Management Servert létezik tartományi rendszergazdaként az offline gépen is, mivel ennek a felhasználónak az adataival lehet belépni a G DATA Administrator programba, és hozzáférni az SQL adatbázishoz.
  5. Az offline gépre másolja fel a G DATA legfrissebb telepítőcsomagját, és győződjön meg arról, hogy a G DATA Management Server futtatásához szükséges más szoftverek telepítve vannak. Ezek a .NET keretrendszer 3.5 az SQL Express 2014 futtatásához, valamint .NET 4 keretrendszer a G DATA Management Server futtatásához. A .NET 4 rendszerint elérhető telepítés nélkül is, a .NET 3.5 teljes telepítőcsomagja pedig letölthető erről a linkről. Amennyiben ezek még nincsenek telepítve, elsőként ezeket telepítse. Amennyiben a .NET 3.5 keretrendszer nincs telepítve, az SQL szerver telepítője a következő hibakóddal kilép: 0x85940001.
  6. Az online géppel azonos tartományi rendszergazda nevében telepítse fel az offline gépre a G DATA Management Servert. Amennyiben erre szükség van, indítsa újra a számítógépet.
  7. Végül, ha a szoftvert teljes körűen szeretné használatba venni, az offline gépre másolja be az online gépről kimásolt adatbázist. Ehhez az offline gépen indítsa el a Gdata.Business.Server.Config.exe (korábbi verziók esetén Gdmmsconfig.exe) alkalmazást, és az online gépről átmásolt .bak fájlból állítsa helyre az adatbázist*.

*Amennyiben az SQL adatbázist nem a Gdata.Business.Server.Config.exe alkalmazás segítségével kívánja átmásolni, úgy a táblák másolása előtt mindkét gépen győződjön meg arról, hogy a G DATA Management Server SQL szolgáltatást leállította.

Az SQL adatbázis fájlok alapértelmezett módon itt találhatóak: C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\[instance name, by default MSSQL12.GDATA2014]\MSSQL\DATA.

Ezekből mindössze az adatbázis fájlokat kell átmásolni, amely két fájlt jelent:
– GData_AntiVirus_MMS_[date].ldf
– GData_AntiVirus_MMS_[date].mdf
(A fájlnevek kismértékben különbözhetnek és a dátumot tartalmazzák.)

A bemásolt fájlokat nevezze át az offline szerver fájlneveinek megfelelően, és az új fájlokkal írja felül az offline szerveren található régi fájlokat.

A vírusszignatúrák frissítése
A termék használatba vétele előtt még a frissítést is konfigurálnia kell.

Az online szerveren a szignatúrák az alábbi útvonalon találhatóak:
C:\ProgramData\G DATA\AntiVirusManagementServer\ (Windows Server 2008 vagy újabb verzió esetén) VAGY
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\G DATA\AntiVirusManagementServer\ (Windows Server 2003 esetén)

– A fenti könyvtárakon belül a szignatúrák az UPDATES mappában vannak. A teljes UPDATES mappát másolja ki manuálisan vagy automatizáltan egy szkript segítségével, és másolja be az offline szerverre egy ideiglenes könyvtárba. Ne írja felül az offline szerveren található UPDATES mappát! 

– Az ofline szerveren futtassa az Internet Update alkalmazást (Minden program > G DATA > G DATA Management Server > Internet Update), és jelölje be az offline update pipát az alábbi képen látható módon.

gdata-offline-update
Válassza ki az ideiglenes mappát, ahova az offline szerveren bemásolta a friss szignatúrákat, és frissítse az adatbázist.

Amennyiben ezt a műveletet is automatizálni szeretné, lehetősége van arra, hogy az Internet Update alkalmazást parancssorból futtassa (iupdate.exe a Management Server alapértelmezett telepítési könyvtárában), az alábbi paranccsal:

“IUpdate.exe / O: <a könyvtár, ahol a friss szignatúrák megtalálhatóak> / ENGINEALL”

Hiba esetén

Hiba esetén kérjük, hogy a következő adatokat jutassa el nekünk úgy, hogy letölthetővé teszi azokat egy linkről. (Ehhez használhatja például a WeTransfer szolgáltatását).

  1. A futtatás segítségével futtassa az msinfo.32 alkalmazást, majd a “Mentés” segítségével mentse le a rendszerinformációs fájlt (.nfo kiterjesztéssel), és küldje el a terméktámogatásunknak.
  2. Másolja ki a telepítési naplófájlokat innen: %programdata%\G DATA\Setups\Logs\

Az adatokat a legegyszerűbben egy tömörített fájlban tudja elküldeni a tamogatas kukac virusirto .hu e-mail címre.

Kliensvédelem telepítése

A frissítés után az offline gépre telepíthető a kliensvédelem. Ehhez a G DATA vállalati szoftverek kézikönyvében talál útmutatót.

Hozzászól a témához?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .