Teendők fertőzés esetén | zsarolóvírusok

A G DATA a lehető legjobb védelmet nyújt a zsarolóvírusok ellen. A mai kártevők azonban nagyon intelligensek, és akár naponta több új variáció is jelenhet meg belőlük. Az alábbi cikkünk azt tárgyalja, hogy mit tehetünk vírusfertőzés esetén.

A zsarolóvírusok elleni küzdelemben a legfontosabb a megelőzés, amelynek módszereit részletesen tárgyaltuk korábbi blogbejegyzésünkben.

A titkosító kártevők a fertőzés után gyakran törlik önmagukat annak érdekében, hogy megnehezítsék a felderítést.

A titkosító kártevők a leggyakrabban hamis e-mail csatolmányokban terjednek, de terjesztik őket elavult böngésző bővítmények segítségével és feltört, nem frissített weboldalakon keresztül is. A védekezésben alapvető fontosságú, hogy a G DATA vírusszignatúrák minden kliensen folyamatosan frissítve legyenek.

Ellenőrizze, hogy a klienseken aktiválva van-e magatartásalapú védelem (behavior monitoring), és úgy van-e beállítva a modul, hogy megállítsa a gyanús programokat (halt program). Ezt a beállítást a Client Settings > Monitor fülön találja a G DATA Management Console-ban.

Forrás felderítése

A fertőzésért felelős számítógépen nagy valószínűséggel meg fog jelenni a váltságdíj követelését jelző felirat, és a PC zárolásra kerül. Fontos, hogy ezt a számítógépet azonnal kapcsoljuk ki és szeparáljuk a hálózattól.

Nyomot jelenthet, ha elemezzük a hálózati router forgalmát, és megnézzük azt, hogy melyik kliens generál kiugróan nagy vagy szokatlan adatforgalmat.

Ha a kártevőt még nem szeparáltuk, fontos lehet kikapcsolni a hálózati switch-et, hogy megakadályozzuk a kártevő terjedését a hálózaton belül.

Teljes vírusvizsgálat és visszaállítás

Fertőzés esetén vírusvizsgálatot kell végezni az összes kliensen (a Tasks fülről indítható), amely segít megtalálni a megbújt kártevőket.

Ha a fertőzés forrását megtaláltuk, majd megtisztítottuk, a leghatékonyabb, ha mentésből állítjuk helyre a titkosításra került fájlokat. (A visszaállítási lehetőségekkel kapcsolatban az Europol oldalán tud tájékozódni.)

Ha nem rendelkezik mentéssel, megkísérelheti a helyreállítást a „Volume Shadow Copies” mappából is (Windows 7-től felfelé). Ehhez kattintson jobb egérgombbal az érintett mappára, majd a Tulajdonságok, Előző verziók útvonalon válassza a Visszaállítás lehetőséget.

Szintén megpróbálhat speciális adat-visszaállítási szoftvereket használni.

Néhány ilyen szoftver:

Active@ UNDELETE (http://www.active-undelete.com/)

Excel Recovery 3.3 (http://www.diskinternals.com/excel-recovery/)

Data Rescue PC3 (https://prosofteng.co.uk/).

Full scan/analyze of all computers

A váltságdíj kifizetése sokszor teljes veszteséget jelent, mert az ígért feloldókulcsokat soha nem küldik el a bűnözők.

Naplófájlok elküldése

A G DATA víruslaboratóriumába beküldhetőek a naplófájlok elemzésre. Ez nem jelent adat-visszaállítást!

Ha megtalálta a fertőzésért felelős számítógépet, majd izolálta, lementheti a naplófájlokat (System Info + Event Viewer + G DATA naplófájlok + a kártevő mintája (a fájl vagy a fertőzött e-mail).

A víruslaboratórium weboldalán kattintson a „Sample submission” gombra, majd használja az űrlapot.

A naplófájlok és vírusminták beküldése azért történik, hogy a G DATA hozzá tudja adni az új variánst a vírusszignatúrákhoz, és így a G DATA felismerje az új variánsokat. A beküldés célja nem az adat-visszaállítás.

 

Hozzászól a témához?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .